https://www.ekozelorganik.com
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Slow Food Nedir?
Slow Food, tüm insanların kendileri için iyi olan, onu yetiştirenler için iyi ve gezegen için iyi olan yiyeceklere erişebileceği ve tadını çıkarabileceği bir dünya tasavvur eder.
Slow Food felsefesinin yaklaşımı birbiriyle bağlantılı üç ilkeyle tanımlanan bir gıda kavramına dayanmaktadır: iyi, temiz ve adil.
İYİ: kaliteli, lezzetli ve sağlıklı yiyecek
TEMİZ: çevreye zarar vermeyen üretim
FUAR: tüketiciler için erişilebilir fiyatlar ve üreticiler için adil koşullar ve ödeme
Slow Food, kâr amacı gütmeyen eko-gastronomik bir sivil toplum kuruluşudur. 1986 yılında İtalya’da Carlo Petrini ve 62 arkadaşı tarafından ulusal bir hareket olarak başlatılmış, 1989 yılında Paris’te 15 ülkeden delegelerin imzalarıyla uluslararası bir statü kazanmıştır.
Carlo Petrini, 50’li yaşlarda, sosyoloji eğitimi aldıktan sonra politika alanında çalışmış, doğduğu ve halen yaşadığı yörenin köklerine sıkı sıkıya bağlı, geleneksel tarım ve yemek kültürleri ile biyoçeşitliliğin korunmasına kendini adamış biridir. Fast food’un en önemli temsilcilerinden biri olan McDonald’s’ın Roma’da ilk şubesini açtığını görünce, kültürel mirası ve biyoçeşitliliği koruma düşüncesiyle, yaşamımızı tekdüzeleştirmeye çalışanlara karşı Slow Food hareketini başlatmıştır. https://www.slowfood.com/
Carlo Petrini’ye göre yediklerimiz ‘temiz’ bir şekilde doğaya, insan sağlığına ve hayvan refahına zarar vermeden üretilmiş olmalı, üreticiler emeklerinin karşılığını ‘adil’ olarak almalı ve yediklerimizin tadı ‘iyi’ olmalıdır.
Günümüz dünyasının, ‘modernlik’ adı altında hayatın gerçek ritminden koparak hızlanmasına ve doğallığını yitirmesine tepki olarak ortaya çıkan ve hareket noktasını yemek kültüründen alan Slow Food, biyoçeşitliliği korumayı, yerel olana dönmeyi, çevre duyarlılığını arttırmayı ve insana odaklanmayı misyon edinmiştir. Yiyecek üreticileri arasındaki bir ağdır ve üreticiler hareketin ana kaynağıdır. Yiyeceklerimizin kimler tarafından, nasıl üretildiğini bilmek ve bu konuda farkındalık yaratmak Slow Food’un en önemli ilkesidir. Ziraat, ekoloji ve kaybolan kültürel mirasın korunması konularında aktiftir. Hareketin gönüllüleri ‘tüketici’ değil, ‘yardımcı üretici’dir. Slow Food, yiyecek üreticileri ile yardımcı üreticiler arasında iletişim sağlar. Basit bir gurme organizasyonu değil, çok yönlü bir harekettir. Amaçları şunlardır:
- Doğayı ve biyoçeşitliliği korumak.
- Hayatın ritmiyle uyumlu olmak.
- Kültürel mirası korumak.
- Geleneksel bilgiyi yüceltmek.
- Yerel üreticiye destek olmak.
- Yiyeceği tanımak ve nasıl üretildiğini bilmek.
- Çiftçi, işçi ve köylünün ürettiği eşsiz ürünlere ulaşmaya çalışmak.
- Lezzet eğitimleri vermek ve bu eğitimleri yaygınlaştırmak.
- Soframızı bir şenliğe dönüştürmek.
Manifestonun amacı, yalnızca McDonalds’a tepki göstermek değil bunun yanı sıra küreselleşen ve toplu üretilen yiyeceklerin yerine bir alternatif geliştirmektir. 160’dan fazla ülkede yaklaşık 100 bin üyesi olan Slow Food Hareketinin başlangıcı olarak bu manifesto kabul görmüştür. Slow Food Manifestosuna göre, biyo çeşitliliğin tehlikede olması, tadın artık standart bir hale gelmesi, çevresel tahribat, küçük ölçekli işletmelerin yok olması, sebze, meyvelerin ve tahılların yok olma tehlikesi ve küresel kimlik kaybı gibi olumsuz sonuçlar bulunmaktadır. Sonuç olarak bu hareket anti kapitalizmi kendine ana hedef edinmiştir. Küreselleşme sonucu hem gelenekselden uzaklaşılacağını hem de yiyecek üretim ve tüketim sisteminin bozulacağını vurgulamaktadır.
https://www.ekozelorganik.com/
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Antik Mezopotamya’da Tarım
Tarım, eski Mezopotamya'daki ana ekonomik faaliyetti. Başta kurak iklim olmak üzere sert kısıtlamalar altında faaliyet gösteren Mezopotamyalı çiftçiler, ekonomiye egemen olan kurumların gözetiminde ilk devletlerin, ilk şehirlerin ve daha sonra bilinen ilk imparatorlukların gelişimini desteklemelerini sağlayan etkili stratejiler geliştirdiler: kraliyet ve taşra sarayları, tapınaklar ve seçkinlerin nüfuz alanları. Her şeyden önce tahıl (özellikle arpa) ve koyun yetiştiriciliğine odaklandılar, aynı zamanda baklagillerin yanı sıra güneyde hurma ağaçları ve kuzeyde üzüm yetiştirdiler.
Gerçekte, kültürel farklılıklarla büyük ölçüde örtüşen iki ana ekolojik alana karşılık gelen iki tür Mezopotamya tarımı vardı. Daha sonra Babil olan Sümer ve Akkad toprakları olan güney veya Aşağı Mezopotamya'nın tarımı neredeyse hiç yağmur almadı ve tapınak mülkleri tarafından denetlenen, ancak yüksek getiri sağlayabilen büyük ölçekli sulama işleri gerektirdi. Sonunda Asur olacak olan Kuzey veya Yukarı Mezopotamya'nın tarımı, çoğu zaman kuru tarıma izin verecek kadar yağışa sahipti, böylece sulama ve büyük kurumsal mülkler daha az önemliydi, ancak getiriler de genellikle daha düşüktü.
İklim
Yakın Doğu'da yerleşik tarımın erken gelişimini tanımlayan modeller geliştirilirken, iklim ve bitki örtüsünün yeniden yapılandırılması dikkate alınmaktadır. Sırasında buzul dönemi, daha düşük sıcaklıklar veya daha yüksek olduğu düşünülmektedir kuraklık seyrek veya hiç sonuçlandı orman örtüsü benzer step alanında tipi arazi Zagros Dağları günümüz Türkiye ve Suriye topraklarında ve değişen orman örtüsü. Eski zamanlarda yaprak döken meşe ağaçlarının hakim olduğu Kuzeybatı Suriye'nin, MÖ 10.000 ile MÖ 7000 yılları arasında bugün olduğundan daha az kurak olduğu düşünülüyor. Bilim adamları, yabani tahıl otlarının muhtemelen orman örtüsüyle birlikte buzul sığınağından batıya, Zagros'a doğru yayıldığına inanıyorlar.
Nehirler
Dicle Modern bölgesinde akan Musul Yukarı Mezopotamya'da.
Bölgeyi adını verir Mezopotamya'nın iki ana su yollarına, olan Fırat ve Dicle gelen akış, Anadolu'ya için Basra Körfezi. [2] [3] Fırat yaklaşık 2.800 km uzunluğunda ve Dicle yaklaşık 1.900 km'dir. Onların rejim yağmurlar Yukarı Mezopotamya'da düştüğünde eriyen kar ve sonucunda bahar aylarında yüksek debili, pluvial-deniz tiptedir. Bu, daha çok alan Dicle ile vurgulanır kolları gelen Zagros Fırat Üst Mezopotamya'da sadece küçük bir kollarından sahipken, bunun tabii ikinci bölümünde. Dolayısıyla, özellikle daha düz bölgeleri geçtiği ve Suriye'de akışını yavaşlatan geniş bir virajı olduğu için üretimi daha zayıftır. Dicle için Nisan ayında ve Fırat için Mayıs ayında (hasattan kısa bir süre sonra veya hasat sırasında) nehir selleri böylece ilkbaharda meydana gelir. Onların baseflow zaman, en büyük ısı anda yaz aylarında ortaya çıkar evapotranspirasyon özellikle güneyde, çok yüksek. Yıl boyunca akış hızının değişkenliği çok büyük - 4: 1'e kadar. Deşarj güney Mezopotamya'nın tarım toplulukları ele alındığını özellikle de kıyısında oldu böylece Fırat ve onun sel, Dicle göre daha zayıf olduğu tespit edilmiştir. Bu bölgede zemin çok düzdür ve çatallaşmaya neden olur, bu da adalar ve bataklıkların yanı sıra elbette antik çağda birkaç kez meydana gelen ani değişikliklere neden olur. Her iki nehirde, onları çevreleyen ovanın seviyesinin üzerine çıkaran alüvyon taşıyor ve onları çevreleyen arazinin sulanmasını kolaylaştırıyor. Bununla birlikte, sellerinin ciddi hasara neden olma potansiyeline sahip olduğu ve geniş bir alanı kaplayabileceği anlamına da geliyordu. Bölgenin düzlüğü aynı zamanda yeraltı suyu bölgesi ile dere yatağının çok yakın olması anlamına geliyordu ve bu da sel dönemlerinde yükselmelerine neden oluyordu. Modern zamanlarda, Dicle ve Fırat oluşturmak üzere bir araya Şat'tül Arap ardından debouches Basra Körfezi'nde, ancak alüvyon birikimi ile yavaşça oluşturulduğu için antik dönemde, kendi delta, şimdiye kadar güney ulaşmadı.
Mezopotamya'daki diğer su yolları, Dicle ve Fırat'a akan nehirlerdir. Birincisinin kolları Zagros'tan gelir; kuzeyden güneye onlar Büyük Zap, Küçük Zap ve Diyala'dır. Dik rölyef ve içinden geçtikleri geçitlerin yanı sıra, Nisan / Mayıs'ta büyük sellere yol açan bahardaki kar erimesi nedeniyle, kursları hızlı bir akışa sahiptir. Dicle'de son bulan büyük miktarda alüvyon taşırlar. Fırat güney onu karşılamak iki kolu vardır Jazirah: Balikh ve Habur .
Toprak
Mezopotamya'daki toprak, çoğunlukla kurak iklimlerde normal olan türdendir: ana kayanın üzerinde çok verimli olmayan sığ bir tabaka. Genellikle bitki büyümesini sağlayan besleyici elementlere sahip kireçtaşı veya alçıtaşı içerirler, ancak sadece köklerin büyüyebileceği dar bir tabakaya sahiptirler. Yukarı Cezire'nin vadilerinde ve menfezlerinde daha derin toprak bulunur. Aşağı Cezire ve Aşağı Mezopotamya'nın daha kurak bölgelerinde ise toprak genellikle seyrek ve çok sığdır (solonchak ve fluvisol tipleri) ve çoğunlukla jipsten oluşur. Kolayca bozulurlar ve sulama hem erozyonunu hem de tuzlanmasını hızlandırır. [7] [8] Bununla birlikte, Güney Mezopotamya topraklarının yoksulluğu ve kırılganlığı, büyük ölçüde sulama için uygun düz arazi alanıyla telafi edilmektedir. Kuzeyde ise aksine, daha iyi toprak vardır, ancak daha az arazi vardır ve yağıştaki değişimden kaynaklanan daha fazla risk vardır. [9]
İnsan altyapısı
Mezopotamya çiftçileri, arazinin potansiyelini artırmak ve risklerini azaltmak için bir dizi şey yaptı. Oluşturdukları altyapı, özellikle ekinlerin büyümesi için nehirden su temininin gerekli olduğu güneydeki sulama ağlarının oluşturulması yoluyla araziyi derinden değiştirdi. Metinsel kaynaklar sayesinde Mezopotamya kırsalının görünümünü ve çiftçiler tarafından kullanılan farklı arazi türlerini yeniden inşa etmek kısmen mümkündür.
Mahsul
Mezopotamya Neolitik dönemdeki gelişmelerin sınırındaydı ve tarım ve hayvancılığın kökenleri Toroslar, Levant ve Zagros'ta gerçekleşti, ancak Yakın Doğu'da meydana gelen büyük değişikliklerin ikinci aşamasına açıkça katıldı. "ikinci tarım devrimi" veya hayvancılık durumunda "ikincil ürünlerin devrimi" olarak anılan MÖ 4. binyılın seyri. [34] [35] Bu değişiklikler, saban ve sulamanın icadını takiben tahıl yetiştiriciliğinin genişlemesi ile karakterize edildi; otlatıcılığın yayılması, özellikle yün için koyun yetiştirilmesi, aynı zamanda sığır ve eşek gibi yük hayvanları ve süt hayvanları; hurma, zeytin, üzüm vb. meyve ağaçlarının yetiştirilmesi. Bunlara ilk devletlerin, ilk şehirlerin kurulması eşlik etti ve bu kurumlar, geniş tahıl tarlalarına ve büyük koyun sürülerine sahipti.
Bu zamandan itibaren Mezopotamyalılar çok çeşitli tarımsal ürünlere ve ayrıca önemli miktarda evcil hayvana sahip oldular. Bu topluluk, Mezopotamya dışından ithalatla ve yerel yeniliklerle (metalurjinin yükselmesiyle aletlerin iyileştirilmesi, yeni bitki ve hayvan türleri, vb.) Binlerce yıl boyunca artırılmaya devam etti. Antik çağ boyunca, tarımsal üretim, başta arpa ve koyun (güneydeki hurma ağaçları ile birlikte) olmak üzere bazı temel unsurlara odaklanır. Ancak bahçeler, özellikle baklagiller sayesinde besin kaynaklarının çeşitlenmesini sağladı. Avlanma, balıkçılık, bataklık ve ormanların sömürülmesi gibi yan faaliyetlerin tarımı gerekli tamamlayıcı unsurlar olduğu unutulmamalıdır.
https://www.ekozelorganik.com
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Organik Yulaf Ezmesi
Yulaf, besleyicilik değeri yüksek bir lif ve besin kaynağıdır. İçerdiği mineraller açısından zengin bir besindir. Yulaf ezmesi de son yıllarda yoğun talep gören doyurucu ve besleyici bir besin alternatifi olarak karşınıza çıkmaktadır. Yulaf ezmesi; kilo kontrolü sağlamak isteyenlerin ve sağlıklı beslenmeyi önemseyenlerin gözde tahıllarındandır.
Bunun nedeni, besleyici içeriği ve sağlıklı bir karbonhidrat kaynağı olmasıdır. Yoğurtla, sütle, haşlayarak ya da çiğ olarak tüketebileceğiniz yulaf, birçok lezzeti bir araya getirmenize de yardımcı olur. Kan şekerini yavaş yavaş yükselterek uzun süre tok kalmanızı sağlayan organik yulaf ezmesi kahvaltılarda ve ara öğünlerde rahatlıkla tüketilebilir.
Kolay hazırlanan bir besin olmasına rağmen tek öğünde yüksek oranda protein almanıza yardımcı olur. Bu nedenle kahvaltılık olduğunda güne dinç ve enerjik başlamanızı, ara öğünlerde ise hafif hissetmenizi sağlar.
Organik Yulaf Ezmesi Hangi Tariflerle Kullanılır?
Meyvelerle nefis bir uyum yakalayan glütensiz yulaf ezmesi, sağlıklı tatlıların da lezzet sırlarındandır. Biraz meyve, puding ya da muhallebi ile hazırlayacağınız tatlınıza yulaf ezmesini ekleyerek hem sağlıklı hem de hafif lezzetler elde edebilirsiniz. Glütensiz yulaf ezmesinin kullanıldığı başlıca tariflerden biri de granola tarifidir. Ekozel Organik Glütensiz Yulaf Ezmesi, favori meyveleriniz, biraz pekmez ve balı karıştırıp fırınlayarak kolayca elde edebileceğiniz granola'yı hem tek başına ara öğün olarak hem de kahvaltılarda bir miktar süt ekleyerek tüketebilirsiniz. Aynı zamanda sağlıklı kurabiyeler hazırlamak için hamurunuzu yulaf ezmesi ile yapmayı deneyebilir, keklerinize blender'dan geçirilmiş yulaf kepeğini ekleyebilirsiniz. Yulaf genellikle meyvelerle yakıştırıldığı için, en çok karşınıza çıkacak tarifler muz, çilek, elma ve hurma gibi meyvelerle ve kuru yemişlerle hazırlanan yulaf ezmesi tarifleridir. Fakat siz tercihinize göre avokado, nar, peynir vb. malzemelerle hazırlayacağınız salatalarınıza hatta pancake'lerinize bile yulaf ezmesi ekleyebilirsiniz.
Elmalı Tarçınlı Yulaf Lapası Tarifi
Elmalı tarçınlı yulaf lapası tarifi ile sizlerde hem sağlıklı hem de lezzetli bir menü hazırlayabilirsiniz. Hem besleyici hem de lezzetli olması nedeniyle birçok kişi tarafından tercih edilen elmalı tarçınlı yulaf lapası kolay hazırlanışı ile yalnızca bir kaç dakikanızı alacak. Yulaf Ezmesi ile hazırlanan lapasını en lezzetli hali ile tüketmek için ihtiyacınız olan malzemeler:
1 adet elma 5 yemek kaşığı bir otar yulaf ezmesi bir çay kaşığı tarçın bir su bardağı tam yağlı süt isteğe göre bir tatlı kaşığı bal 45 adet ceviz içi 1 adet incir
Yıkamış olduğunuz elmanın bir kısmını rendeleyerek kalan kısmını küçük küpler halinde kesip bir kaba doldurunuz. Biotar yulaf ezmesini bir kapta kısık ateşte pişirin bir miktar kaynadıktan sonra sütü ilave ederek pişirmeye devam ediniz. Kıvamına ara ara kontrol ederek lafı olduğunda pişirme işlemini sonlandırabilirsiniz pişirme işlemi bittikten sonra balı tarçını ve üzerine süs olarak ceviz ve dilimlenmiş olduğunu incirleri serpiştirme bilirsiniz.
Besin Değerleri/100g.:
Enerji : 357 kcal
Toplam Yağ : 5,5 g
Doymuş Yağ : 1,5 g
Karbonhidrat : 60,9 g
Şekerler : 0,6 g
Protein : 12,6 g
Tuz : 0,1 g
https://www.ekozelorganik.com
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bitki çayları nasıl demlenir?
Bitki çaylarının hepsi aynı şekilde demlenmez. Bitki çaylarından bazıları normal çay demlemesi gibi bazıları da kaynatılmalı ya da haşlatılmalıdır. Bu ayrımı genel anlamda yaprak ve kök bitki çayı olarak ayırmak daha doğru olacaktır.
Yaprak bitki çayı demleme: Ihlamur, adaçayı, melisa, papatya, kekik çayı, yeşil çay, sinameki, anason, biberiye, gül, kuşburnu, hibisküs gibi şifa deposu bitkilerin demlenmesi yaprak bitki çayı demleme sınıfında yer alır.
Yapılışı: Sert olmayan, pH 7-8 seviyelerinde, serbest klor miktarı düşük, kireçsiz sular tercih edilmeli. Su taze kaynamış olmalı Sonrasında çayını yapacağınız bitkinin yaprağı, kaynatıldıktan sonraçayın yanmaması için en az 2 dakika dinlenmiş suya eklenir. Demlenme sırasında tüm yaprakların aynı şekilde ıslanması sağlanmalı. Sonrasında 5-10 dakika çayın demlenmesi ile birlikte tüketilebilir. Sonrasında önceden hafif ısıtılmış ya da soğuk olmayan bardaklarda servis edilmesi önemli. Tercihen porselen ya da cam demliklerde demlenmeli.
Kök bitki çayı demleme:Tarçın, zencefil gibi sert bitkiler, kök bitki çay demleme grubunda yer almaktadır.
Yapılışı: Aynı miktarda bitki ve su bir kaba konularak 15-20 dakika haşlanır. Sonrasında bir süzgeç yardımı ile çıkan suyu süzerek içmeye hazır hale getirebilirsiniz. Tatlandırma için bal veya limon tercih edilebilir.
Bu genellemenin dışında şunu söylememiz çok daha doğru olacaktır: Aslında çayı demleyen kişi bir nevi bu işin üstadı olmuştur. Çayı ne kadar koyacağını ne zaman açacağını deneyerek ayarlamıştır. Mevcut kısıtlara göre (su, demlik, bardak) kendi damak tadına göre en iyi harmanı kendi seçmiş ya da karıştırmıştır.
https://www.ekozelorganik.com
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tereyağlı Cevizli Kuru Kayısı Tatlısı
Kayısı Tatlısı Tereyağlı Cevizli Kuru Kayısı Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler
2 çorba kasesi kadar kuru kaysı
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1,5 su bardağı ılık su
1 su bardağından biraz eksik toz şeker
1 çay bardağı biraz iri doğranmış ceviz
Üzeri İçin;
Ceviz
Varsa kaymak da kullanabilirsiniz
Tereyağlı Cevizli Kuru Kayısı Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?
Önce kuru kayısıları açılsın diye ılık suda yarım saat bekletelim.
Tencereye tereyağını alıp eritelim. Şişen kayısıları ekleyip, biraz kavuralım.
Suyu ve şekeri, ayrı bir kapta iyice karıştıralım ve kavurduğumuz kayısılara ekleyelim.
Suyunu çekmeye yakın, 2 yemek kaşığı sıvı yağ ve cevizi ekleyip biraz daha kavuralım. Sıvı yağ parlaklık verecektir.
Suyunu çeken kayısı tatlımızı, servis tabağına alıp üzerine ceviz serpip servis edelim :) Kaymak da kullanmak isterseniz, biraz soğumasını bekleyelim tatlının.
Tereyağlı Cevizli Kuru Kayısı Tatlısı Tarifi Püf Noktaları Nelerdir?
Kuru kayısıları ılık suda bekletmek, kolay açılmalarını sağlayacaktır.
Tatlıya eklenen sıvı yağ, parlak bir görünüm kazandırmaktadır.
Kuru kayısı tatlısını ceviz, kaymak ile süsleyerek servis edebilirsiniz. Sıcaklık kaymağı eriteceği için, kaymak ilavesini tatlılar soğuduktan sonra yapmalısınız.
Helal hoş olsun :) Sevgiler, selamlar :)