Organik Kuruyemişleri Suda Bekletmek

Organik Kuru Yemişleri Suda Bekleterek Tüketmek İçin Sebepler

Organik ceviz, organik fındık, organik badem, organik antep fıstığı, organik kayısı çekirdeği, organik kabak çekirdeği,  gibi organik kuruyemişler içerdikleri sağlıklı yağlar ve diğer besin değerleriyle birlikte dengeli bir beslenmenin bir parçasıdırlar. Lezzetli tatlarıyla da oldukça güzel bir atıştırmalık olmakla birlikte bu organik kuruyemişleri olduğu gibi tüketmektense öncesinde biraz suda ıslatmayı düşünebilirsiniz.

1- Besin değeri yükselir

Organik kuruyemişleri sindirmenin zor olduğunu ve yemek yedikten sonra size rahatsızlık verdiğini düşünüyorsanız, bunun sorumlusu tanninler olabilir. Tanninler, tahıllarda, muz ve elma gibi meyvelerde, bazı meyvelerde ve organik fındıkta bulunan fenolik bileşiklerdir. Bu, organik kuruyemişlerin uzun sure depolanmasını sağlayan, filizlenmeyi önleyen bir maddedir. Ne yazık ki, bu maddeler vücudunuzun besinlerden besinleri emmesini de engeller. Bunu sindirim enzimlerinizi engelleyerek ve mineral ve vitaminlerin kullanımını sınırlayarak yaparlar. Ayrıca tanninleri tükettiğiniz proteinlerle kompleksler oluşturma eğilimindedir. Bu komplekslerin sindirimi yine zordur. Yüksek miktarda tanin, vücut tarafından demir emilimini bile olumsuz etkileyebilir. Organik kuruyemişleri ıslatarak içeriğinde tanninlerin büyük çoğunluğundan kurtulursunuz. Organik ceviz gibi sert kabuklu yemişlerde bulunan tanninlerle ilgili bir başka problem, onlara pek çok insanın tatsız bulduğu biraz acı bir tat vermeleridir. Islatmak, bu durumun önüne geçebilir. Fitik asit, doğal bir antioksidandır. Bununla birlikte, vücudunuzun diyetinizden emdiği minerallerle ilgili sorunlar yarattığı da bilinmektedir. Organik kuruyemişlerdeki bu bileşik, gıdadaki demir, çinko ve hatta kalsiyum gibi metal iyonlarını “şelatlar”. Bunun anlamı, fitik asidin bu iyonlara bağlanarak gastrointestinal kanalda çözünmeyen ve emilmesi zor tuzlar oluşturmasıdır. Bu, sisteminizi minerallerden yoksun bırakır.

Fitik asit ayrıca proteinin sindirimini kolaylaştıran enzimler olan pepsin ve tripsini de engeller. İlki, midenizdeyken proteinlerin parçalanmasına yardımcı olurken, ikincisi ince bağırsağınızda protein sindirimine yardımcı olur. Organik kuruyemişleri ıslatarak, fitik asit içeriğini azaltırsınız. Bu "antibesin" maddesini ortadan kaldırmak, vücudunuzun tükettiğiniz yiyeceklerdeki mineralleri kullanmasına izin verir.

2- Sindirimi kolaylaşır

Araştırmalar, organik badem gibi organik kuruyemişlerin katı bir yapıya sahip olduğunu ve midenizin onları sindirim sırasında parçalamakta zorlandığını göstermiştir. Aslında, badem dokusu genellikle sindirimden sonra bozulmadan kalır. Hassas bir mideniz, sindirim sorununuz veya glüten duyarlılığınız varsa, organik kuruyemişleri ıslatmak onları sindirmeyi çok daha kolay hale getirebilir. Organik kuruyemişleri işleyerek, hatta sadece ıslatarak bile vücutta parçalanma hızlarını değiştirebilirsiniz. Tanninlerin, fitik asidin uzaklaştırılması ve organik fındıkların yumuşatılması, bunların çiğnenmesini ve içeride de parçalanmasını kolaylaştırır. Yemiş yedikten sonra bağırsak tahrişiyle karşı karşıya kaldıysanız, ancak yine de besin içeriği için tüketmek istiyorsanız, bu iyi bir seçenektir.

3- Kabuğu soyulabilir

Organik Kuruyemişleri ıslattıktan sonra, tohum kabuğu çok daha bir şekilde kolay çıkar. Tüketmeden önce bu ince kabuğu soymanın gerekliliği tartışılsa da bu işlem, sindiriminizi kolaylaştırabilir. Örneğin Ayurveda, besin içeriğine daha kolay erişmek ve daha az acı tat vermek için organik bademlerin kabuğunu ıslatıp çıkarmayı önerir.

Bu suyu içmeyin!

Organik kuruyemişleri tüketmeden önce bir gece suda bekletmek yeterli olur ancak sonrasında bu suyu tüketmek iyi bir fikir olmayabilir. Bu su, organik kuruyemişleri arındırmayı hedeflediğiniz tozlar ve tanninlerle dolu olacaktır. Eğer organik kuruyemişlerinizi yeniden kıtır bir hale getirmek istiyorsanız, düşük ısıda fırınlayabilirsiniz.

 

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR