Bitki çayları nasıl demlenir?

Bitki çaylarının hepsi aynı şekilde demlenmez. Bitki çaylarından bazıları normal çay demlemesi gibi bazıları da kaynatılmalı ya da haşlatılmalıdır. Bu ayrımı genel anlamda yaprak ve kök bitki çayı olarak ayırmak daha doğru olacaktır.

Yaprak bitki çayı demleme: Ihlamur, adaçayı, melisa, papatya, kekik çayı, yeşil çay, sinameki, anason, biberiye, gül, kuşburnu, hibisküs gibi şifa deposu bitkilerin demlenmesi yaprak bitki çayı demleme sınıfında yer alır.

Yapılışı: Sert olmayan, pH 7-8 seviyelerinde, serbest klor miktarı düşük, kireçsiz sular tercih edilmeli. Su taze kaynamış olmalı Sonrasında çayını yapacağınız bitkinin yaprağı, kaynatıldıktan sonraçayın yanmaması için en az 2 dakika dinlenmiş suya eklenir. Demlenme sırasında tüm yaprakların aynı şekilde ıslanması sağlanmalı. Sonrasında 5-10 dakika çayın demlenmesi ile birlikte tüketilebilir. Sonrasında önceden hafif ısıtılmış ya da soğuk olmayan bardaklarda servis edilmesi önemli. Tercihen porselen ya da cam demliklerde demlenmeli. 

Kök bitki çayı demleme:Tarçın, zencefil gibi sert bitkiler, kök bitki çay demleme grubunda yer almaktadır.

Yapılışı: Aynı miktarda bitki ve su bir kaba konularak 15-20 dakika haşlanır. Sonrasında bir süzgeç yardımı ile çıkan suyu süzerek içmeye hazır hale getirebilirsiniz. Tatlandırma için bal veya limon tercih edilebilir.

Bu genellemenin dışında şunu söylememiz çok daha doğru olacaktır: Aslında çayı demleyen kişi bir nevi bu işin üstadı olmuştur. Çayı ne kadar koyacağını ne zaman açacağını deneyerek ayarlamıştır. Mevcut kısıtlara göre (su, demlik, bardak) kendi damak tadına göre en iyi harmanı kendi seçmiş ya da karıştırmıştır.

Organik Bitki Çayı

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR