1000 g
Gün Kurusu Kayısı Nasıl Yapılır?
Mevsiminde hasat edilen kayısılarımız her hangi bir kimyasal işlemden geçirilmeden güneşli bir alanda file üzerine serilir. Bu aşamadan sonra ortalama beş gün güneşin altında rengi koyu kahve olana kadar kurutulur sonra kayısı kasalarına konularak toplanır ve depoya alınır. Sonra tek tek el yordamıyla çekirdekten çıkarma işlemi yapılarak bir branda üzerine serilir ve güneşte kurumaya bırakılır. Ortalama üç - dört gün sonra güneşte kuruma sona erer. Kuruyan kayısılar toplanarak fabrikaya alınarak el değmeden otomatik makinalarda yıkanır ve boylama işlemi yapılır. Gün kurusu kayısılarımız uzun süre dayanıklı olması için soğuk hava deposundan -40 dereceden şoklanır, bu aşamadan sonra hiyjenik bir ortamdan özenle paketlenerek gün kurusu kayısılarımız en saf haliyle siz Ekozel dostlarına ulaştırılıyor.
Gün kurusu kayısı ekozel markamızın en önemli ana ürünüdür.
Bilimsel adına (Prunus armeniaca L. veya Armeniaca vulgaris Lam.) bakılarak başlangıçta anavatanının Ermenistan olduğu zannedilen kayısı, daha sonra yapılan araştırmalarda bu meyve türünün yayılma alanının Orta Asya'dan Batı Çin'e kadar uzandığını ortaya koymuştur. Bugün Malatya ve Ermenistan dışında, Çin’in kuzey ve kuzey-doğu dağlık alanları, Sinkiang bölgesindeki Tiyan-Şan ve Altay Dağları ile Orta Asya ve Mançurya’yı içine alan çok geniş bir bölgenin kayısının anavatanı olduğu bilinmektedir. Çin, Orta Asya ve Yakın Doğu olmak üzere kayısının üç gen merkezi bulunmaktadır. Kayısı, anavatanı olan Çin'de Milattan üç bin sene öncesinden beri bilinmekteydi. Büyük İskender’in Asya Seferleri sırasında (M.Ö. 330-323) İran ve Transkafkaslar üzerinden kayısı önce Anadolu’ya getirilmiştir. Yukarıdaki tarihi bilgiler kayısının Anadolu'da yaklaşık iki bin yıldan fazla bir geçmişinin olduğunu göstermektedir. Anadolu'dan Batıya yayılışı M.Ö. I. yüzyılda olan kayısı, Romalıların Anadolu’yu istilası sırasında ermeni tüccarları tarafından önce İtalya’ya, sonra Yunanistan’a götürülmüş. Bu ülkelerde Altın Elma" da denilen kayısının tarımına önem verilmiştir. Kayısının İtalya ve Yunanistan’dan diğer Avrupa ülkelerine geçişi çok eskiye dayanmamaktadır. Kayısı 13. yüzyılda İngiltere’ye, 17. yüzyılda ise Fransa ve Amerika’ya götürülmüştür.
Besin Değeri
100 gramda
% Günlük Değer
Kalori
250 kcal
% 12.5
Karbonhidrat
50.5 g
% 16.8
Lif
11.2 g
% 44.9
Protein
5.3 g
% 10.6
Yağ
0.6 g
% 0.9
Kolesterol
0.0 mg
% 0.0
A Vitamini
1589.0 IU
% 31.8
C Vitamini
42.5 mg
% 70.9
www.ekozelorganik.com
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.